Култивиране и перспективи

По обема на растеж култивираните туфи са доста по-разкошни и с по-големи цветни стръкове от самородните, а вкусовите и ароматните качества на чая дори са и по-добри. Това се дължи на по-доброто развитие на коренната система, което води и до по-продължителна продуктивност – от юни до август, а в топла есен до края на октомври. За това с култивирането на билката в естествените ареали на Странджа всеки може да даде своя принос в опазването на това ценно лечебно растение. И да знае, че обезпечава един здравословен начин на живот за себе си и семейството.

Култивирането обаче трябва да става само върху типични варовикови почви с характерните за вида морфологични признаци от естествените ареали, т.н. ливадно култивиране. Във всички случаи препоръчваме добавянето на варовиков e-correct мелиорант за повишаване рН-нивото на почвата, т.е. подобряване нивото на алкалност, което с другите фактори гарантира дълготраен живот на растението, аромата и вкусовите качества. Химичните анализи доказват по-високо съдържание на биологично активните вещества именно при култивираните растения.

Ето защо въз основа на географския принцип и човешкия фактор за този резултат култивираните растения наричаме Странджански билков чай.

В резултат на дългогодишния опит разработихме специална технологични правила, които всеки производител на билката следва да прилага, за да постига най-добро качество на продукцията си – изцяло узрели цветни класове, добре изсушени и с типичния благоуханен аромат.

9
При закупуване на разсад всеки може да получи книжката „Чудодейната билка от Странджа“ в комплект с технологията за отглеждане. Посетете страницата Продукти

Освен значим за хората в региона, странджанският билков чай има основания да бъде търсен в цялата страна и в Европа. Защото отговаря на всички условия и критерии на европейските регламенти, за да получи привилегирования статут на Защитено наименование за произход. Предстоят интересни новини в тази насока тъй като група ентусиасти вече правят всичко възможно това да се случи съвсем скоро…

Заявка

За разсад странджански чай