Началото на 2021 г. се очертава и като нова начало за култивираната билка Sideritis syriaca – странджанския билков чай. Налице е по-мащабно производство на разсад за билката и от средата на април ще започнем продажба на малките туфички за разсаждане на предварително избраните места. Приоритетно заявителите ще могат да получат неограничени бройки за следните селища в района на Странджа:

  • Община М.Търново – гр. М.Търново и селата Близнак, Бръшлян, Бяла вода, Визица, Граматиково, Евренозово, Заберново, Звездец, Калово, Младежко, Сливарово и Стоилово;
  • Община Приморско – Ново Паничарево, Китен, Веселие;
  • Община Созопол – Вършило, Индже войвода, Крушевец;
  • Община Средец – Близнак, Богданово, Варовник, Граничар,Тракийци, Факия;
  • Община Царево – Българи, Кондолово и Кости.

Цените ще съобщим допълнително в края на март.

Напомняме, че до месец ще бъде в ход процедурата, с която малка група производители на билката представят пред МЗХГ Заявление-спецификация по образец за вписване на растението в Европейския регистър на защитените наименования за произход (ЗНП). Съгласно регламента на ЕК до една година ще имаме резултата и този факт ще отвори невероятни възможности пред чудодейната билка от Странджа, култивирана по отработена технология при най-подходящите почвено-климатични условия в посочените селища на планината.

Препоръчваме на всички, които имат свободни площи в землищата на тези селища да заявят нужните им бройки разсад. Ще получат пълна подкрепа за правилното отглеждане и добиването на качествена реколта.

Заявка за разсад странджански чай