Периодично тук ще предоставяме изпитани собствени рецепти с използването на трюфели и трюфелни продукти, както и на прочути готвачи, като например легендарният французин Огюст Ескофие, „създателят на съвременното преживяване, наречено хранене“(Никол Келби). За Ескофие готвенето е „брак между науката и поезията“и с божествено вдъхновение той създава серия от блюда, често кръщавайки ги с имена на известни личности, например“Кокошка Емил Зола“ с осем големи трюфела, „Филе от морски език „Рашел“ и мн.др., които ще представяме тук.Трюфелите и съвременното им претворяване в разнообразни продукти неминуемо оказват благотворно влияние върху апетита и вкусовите качества на храната и оттам повишават ефекта от така нужното ни здравословно хранене.
„Не познавам по-приятно занимание от храненето.За стомаха апетитът е онова, което е любовта за сърцето“- казвал прочутият италиански композитор маестро Дж.Росини. Той вярвал, че висшата кулинария и прекрасната музика са „две дървета от един корен“ и винаги постигал хармония между тях.

ЛЕСНА РЕЦЕПТА С ЧЕРНИ ТРЮФЕЛИ

Черният летен трюфел T.Aestivum (от май до август) много лесно можете да консервирате в домашния условия. Пригответе малки бурканчета от по 50, 90 или 100 гр. обем. Измийте и добре подсушете трюфелните грудки. Нарежете ги на тънки парченца (има специални ножове за целта) и ги наредете в бурканчето до половина, като ги посолите на вкус, по възможност с розова хималайска , а не с морска сол.
Загрейте нужното количество зехтин или натурален български шарлан „Balcho“ до около 50-60 градуса. След което залейте трюфелите в бурканчето. Добре затворете капачката и леко стерилизирайте.
По желание можете предварително съвсем слабо да задушите трюфелните парченца в мазнината(или в краве масло), в зависимост от предназначението им за последваща употреба.
Срок на съхранение: до две години затворено и до 1 месец отворено(в хладилник). Много добри за овкусяване на месни ястия, супи, бульони, яйца и др.